Monday, December 23, 2024

දීර්ඝායුෂ ශාකය

දීර්ඝායුෂ ශාකය ලෙස හඳුන්වනු ලබන කරල් මුරුංගාවල රස ගුණ නො දන්නා කෙනෙක් නෑ.
ඒත් මුරුංගා කොළ වල ඇති විස්මිත ගුණ දන්න අය නම් අඩු ඇති.
ඉස්සන්ගෙ කකුළුවන්ගෙ සැර මැකෙන්න අහුරක් දානවා ඇර ,ඉඳහිට කලවම් පලා මැල්ලුමකට එක්කරගන්නවා ඇර ඉන් එහාට දෙයක් ගැන වැඩිදෙනෙක් හිතන්නෙ නෑ.
පසුගියදා මුරුංගා කොළ ගැන පර්යේෂණයක් කරපු කංඩායමක් භොයාගත් දේ ඇසුවොත් ඔබ පුදුම වෙයි.
වසර 4000 ක කාලයක් තිස්සේ මුරුංගා ආහාර සහ ඖෂධ වශයෙන් යොදාගෙන තියෙනවා.
කැල්සියම් පොටෑසියම් කැරොටීන් විටමින් වර්ග හා නොයෙකුත් පෝෂ්‍ය පදාර්ථවලිනුත්, ප්‍රතිඔක්සිකාරකවලිනුත් මුරුංගා කොළ පොහොසත්.
අපේ අනිකුත් පෝෂ්‍යදායක ආහාර හා මුරුංගා කොළ සසඳා බැලූවිට හෙළිවූ කරුණු ඔබ අදහයිද මන්දා.
*යෝගට්වල මෙන් 9 ගුණයක් ප්‍රෝටීන්
*කැරට්වල මෙන් 10 ගුණයක් විටමින් ඒ.
*කෙසෙල්වල මෙන් 15 ගුණයක පොටෑසියම්
*කිරිවල මෙන් 17 ගුණයක කැල්සියම්
*දොඩම්වල මෙන් 12 ගුණයක විටමින් සී.
විශ්වාස ද ? .. මේ පර්යේෂණ කංඩායම හොයාගත් දේ.
නිවිති වලට වඩා විස්පස් ගුණයක යකඩ !
බිත්තර වලට වඩා සිව් ගුණයක ප්‍රෝටීන්!
කොළ යුෂ කෝප්පයක කිරි කෝප්ප 80 ක ගුණ!
අදහන්නත් බැරි අපූරු කතා නේද ?
කිසිදු රසායන පොහොරක් නැතිව ස්වාභාවිකව වැවෙන මුරුංගා ශාකයේ කොළ , සැබැවින්ම සෞඛ්‍ය වාසි රැසක් අත්කර දෙන සුපිරි බහුකාර්‍ය ආහාරයක්.
ප්‍රතිශක්ති වර්ධක ගුණැති එය ප්‍රදාහනාශක ගුණයෙන් යුක්තයි. ඇස් පෙනීම වර්ධනය කර දෙනවා. ගැබිණි මවුවරුන්ට හා දරුවන්ට අවශ්‍ය පෝෂණය ලබාදෙනවා .
එය මුලින්ම ළදරුවන්ට ඝන ආහාරලබා දීමේදී එකතු කළ යුතු සුවිශේෂ ආහාරයක් සේ නම් කෙරෙන්නක්.
මුරුංගා කොළ පිළිකා නාශකයක්ලෙසත් ක්‍රියාත්මක වෙනවා.
උදරයේ ගැස්ට්රයිටීස් තුවාලවලින් සැදෙන පිළිකා, සමේ මෙලනින් ඇතිකරන සෛලවල පිළිකා, මෙන්ම අක්මා හා පෙණහළු පිළිකාවලටද ඉන් වැට බැඳෙනවා.
එසේම සිරුරේ සීනි මට්ටමත්, හදවත් රෝග කොලෙස්ටරෝල් හා රුධිර පීඩන මට්ටමත් පාලනය කිරීමට එය උපකාරී වෙනවා.
අස්ථි හා දත් ශක්තිමත් කරනවා. එමගින් වියපත්වනවිට ඇතිවිය හැකි ඔස්ටියෝ පොරෝසිස් වැනි රෝග තත්ත්ව වළක්වාලනවා.
ජීර්ණ පද්ධතියේ මනා ක්‍රියා කාරිත්වයට සහායවන අතර සිරුරේ, බරත් පාලනය කර දෙනවා. එය නිර්මාංශිකයන්ට ඇතිවිය හැකි පෝෂණ ඌණතාද සපුරන්නක්.

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Latest Articles